Każdy, kto potrzebuje do swojej działalności separatory, musi je od czasu do czasu przeczyścić. Wtedy też nie musimy ich nigdzie ze sobą zabierać, ponieważ wystarczy zadzwonić do specjalistów od czyszczenia separatorów, którzy na miejscu dokonaniu odpowiednich czynności. Separatory tłuszczowe czyścimy raz na 2 tygodnie, a ropopochodne raz na kilka miesięcy.
Jak często czyścić separatory?
Separatory są urządzeniami, które służą do oczyszczania ścieków, zanim trafią bezpośrednio do kanalizacji. Zawsze, kiedy decydujemy się na wybór separatora, to musimy zdecydować się pod kątem tego, na jakim typie kanalizacji będziemy z niego korzystać. Producenci separatorów informują swoich klientów, aby wykonywali oni regularne czyszczenie separatorów, ponieważ w przeciwnym przypadku może dojść do ich zapchania. Do czyszczenia separatorów najczęściej używa się w specjalistycznych pojazdów, które przystosowane są do pracy w takich warunkach. Dzięki regularnie mu czyszczeniu separatorów na pewno nie przepełni się on, a także nic z niego się nie wyleje. Głównie w branży gastronomicznej najczęściej wykonuje się cotygodniowe czyszczenie separatorów – Wrocław jest miastem, gdzie możemy znaleźć profesjonalne usługi związane z czyszczeniem separatorów. Będziemy mogli wyczyścić separatory, które zakupiliśmy na tłuszcz, ale także separatory ropopochodne. Na rynku Są jeszcze separatory skrobi, które są już mniej popularne. Zawsze musimy pamiętać o cyklicznym czyszczeniu separatorów, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z separatorami tłuszczu.
Jeśli zależy nam na tym, aby separator zostało bardzo dobrze wyczyszczony to warto korzystać z renomowanych firm na rynku lokalnym. Dobrze będzie również sporządzić odpowiednie dokumenty, w których będziemy zapisywać, kiedy wykonywane było czyszczenie separatora, a także jaki jest aktualny stan tego urządzenia, ponieważ w niektórych przypadkach trzeba wymienić zużyte części.