Nowoczesny program do gastronomii

Programy sprzedażowe wykorzystywane w sklepach i supermarketach nie sprawdzą się w kawiarni, restauracji, pubie czy barze. Gastronomia ma nieco inną specyfikę, dlatego tego typu lokale potrzebują innego oprogramowania do sprzedaży.

Program do gastronomii jako połączenie modułów

program do gastronomiiZwykle program do gastronomii jest połączeniem modułów służących do ewidencjonowania sprzedaży z rozwiązaniami, które pozwalają sprawnie zarządzać działaniem całego lokalu – od przygotowywania zamówień aż po rozliczenia podatków. Podczas doboru programu warto zwrócić uwagę na jego funkcjonalność. Na rynku znajdziemy uniwersalne oprogramowanie dla gastronomii oraz szereg programów, które zostały zaprojektowane pod kątem wymogów konkretnych placówek – restauracji, pizzerii, bistro, kawiarni. Dobry program powinien być intuicyjny w obsłudze, posiadać przejrzysty interfejs. Zasada ta dotyczy przede wszystkim modułu dla kuchni i obsługi kelnerskiej. Program sprzedażowy POS nie może wymagać długotrwałych szkoleń, poszukiwania potrzebnych skrótów klawiszowych. Sprzedaż w lokalu gastronomicznym, podobnie, jak w sklepie, powinna być maksymalnie sprawna. Klienci oczekują szybkiej, miłej obsługi, braku problemów z otrzymaniem rachunku. Drukowanie zamówień dla kuchni również powinno być błyskawiczne, ponieważ znacznie przyspieszy to proces obsługi – nic nie jest tak zgubne dla renomy restauracji, jak długotrwałe oczekiwanie przy stoliku na wydanie zamówionych dań. Aby obsługa była na najwyższym poziomie, ważne jest, aby wybrane oprogramowanie dla gastronomii zapewniało sprawną komunikację na linii kuchnia – sala sprzedaży. Warto pamiętać, że PC Market czy inne programy dla supermarketów i sklepów spożywczych nie sprawdzą się w lokalach gastronomicznych. Ta branża ma bowiem zupełnie inną specyfikę.

Lepiej nie stawiać także na uniwersalny Subiekt GT, który jest bardzo rozbudowany i nowoczesny, ale został stworzony dla firm handlowych do obsługi sprzedaży i gospodarki magazynowej. Najlepiej wybierać programy zaprojektowane specjalnie dla lokali gastronomicznych.