System zapewnienia bezpieczeństwa żywności w restauracjach

Jak wiadomo, HACCP jest systemem zapewniającym bezpieczeństwo żywności w lokalach gastronomicznych w Polsce. Każde takie miejsce musi go wdrożyć samodzielnie lub z pomocą specjalistów, którzy zastosują odpowiednie rozwiązanie. Samodzielne wdrażanie opierające się na schematach zaczerpniętych z niepewnych źródeł mogą narazić lokal na koszty.

Zastosowanie systemu HACCP w gastronomii

system haccp w krakowieWdrażając system HACCP należy przede wszystkim określić zagrożenia, które występują w danym lokalu. Ich źródłem mogą być chemiczne, fizyczne oraz biologiczne. Do zagrożeń chemicznych zalicza się pozostałości środków czyszczących, czy też dezynfekujących, które mogą mieć kontakt z żywnością. Zagrożeniami fizycznymi są np. włosy, biżuteria, kości, ości, pestki czy też kawałki opakowań. Wszelkie bakterie, wirusy oraz grzyby, a także pasożyty zaliczane są do zagrożeń biologicznych. Aby prawidłowo wdrożyć system HACCP, należy powołać specjalny zespół specjalistów z dziedziny mikrobiologii, czy technologi. Należy również zaangażować cały zespół pracowników do wdrażanego systemu. Jeśli chodzi o system HACCP w Krakowie to działają na jego terenie specjaliści, którzy pomogą lokalowi gastronomicznemu sprawnie go wprowadzić. Dzięki systemowi wszelkie procesy związane z przyjmowaniem towaru, jego magazynowaniem oraz obróbką są usystematyzowane. Pozwala to na uniknięcie błędów na każdym z etapów.

W lokalach gastronomicznych, aby pożywienie było bezpieczne, należy bezwzględnie wprowadzić system HACCP, który pomoże zachować obowiązujące standardy. Zabezpieczy on produkty na każdym etapie, począwszy od przybycia do lokalu, a skończywszy na podaniu ich klientom. Jeśli w lokalu jedzenie nie będzie odpowiednio zabezpieczone może dojść do otrzymania surowych mandatów lub też nawet do zamknięcia go przez sanepid.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Usługi