Każdy z nas robi rożnego rodzaju zapasy na zimę. Ja na przykład robię mnóstwo przetworów zarówno owocowych oraz warzywnych. Do tych owocowych mogę zaliczyć na przykład: dżemy, konfitury, kompoty oraz weki z całymi owocami. Do tych warzywnych mogę zaliczyć na przykład różne surówki warzywne, warzywa marynowane, kapustę kiszoną i tak dalej.
Ekogroszek workowany lepszy od tego luzem
Wszystko pochodzi z mojej działki, na której uprawiam warzywa i owoce. W słoiki pakuję też grzyby, które nazbieram w lesie. Część z nich też suszę, by mieć na farsz do moich pierogów świątecznych. Śląsk jest regionem, gdzie jest mało lasów, niemalże cały teren jest wykorzystywany pod przemysł. Dlatego też na grzyby jeżdżę do pobliskiego województwa. Są tam naprawdę piękne lasy. Oprócz weków, robię też inne zapasy, a mianowicie muszę zadbać o to by mieć czym w piecu palić podczas zimy. Zawsze palę drewnem, gdyż jest dość tani, ale kupuję też węgiel kamienny, gdzieś tak około jedną tonę oraz kupuję ekogroszek. Ale ten rodzaj węgla wybieram jako ekologiczny ekogroszek workowany ze śląska, a nie na tony. Z węgla korzystam tylko wtedy, gdy temperatura bardzo mocno spadnie poniżej zera na przykład gdy jest mróz z temperaturom około minus piętnastu stopni celsjusza. Do niedawna nie musiałam aż tyle palić węglem.
Ale nasz klimat niestety się zmienia i obecnie podczas zimy coraz częściej sięgam po węgiel. Raczej innych zapasów to już nie robię, gdyż inne rzeczy mam dostępne na bieżąco w sklepach. Wystarczy pójść do pobliskiego sklepu i coś kupić, co tylko potrzebujemy.