Ziemia okrzemkowa w przemyśle spożywczym

Ziemia okrzemkowa jest produktem, który zdobył swoją popularność dzięki oczyszczającym właściwością. Nazywana jest również ziemią diatomową lub diatomitem. Jest to miękka, mineralna skała osadowa. Swoją nazwę wzięła z występujących w niej pęcherzyków okrzemek, które są jednokomórkowymi glonami. Zatem ziemia okrzemkowa to ich skamieniałe szczątki. Jakie ma zastosowanie i do czego się ją używa?

Zastosowanie ziemi okrzemkowej

spożywcza ziemia okrzemkowaWystępuje ona w dwóch odmianach, a jedna z nich przeznaczona jest do celów spożywczych. Ma ona odmienny skład niż ta, które jest stosowana w przemyśle. Spożywcza ziemia okrzemkowa zawiera około 30% krzemu, 19% wapnia, 5% sodu, 3% magnezu, 2% żelaza oraz śladowe ilości tytanu, boru, miedzi, cyrkonu i manganu. Dzięki temu ma ona duże właściwości prozdrowotne. Uznawana jest za dobry środek, który oczyszcza organizm z toksyn, złogów, a nawet pasożytów. Oprócz tego chroni przed infekcjami oraz obniża cholesterol. Można ją spotkać w wielu produktach przeznaczonych dla ludzi, ale również dla zwierząt towarzyszących. Dostępna jest również w formie suplementu diety oraz jest składnikiem wielu leków i kosmetyków. Rozpuszcza się ona w żołądku zmieniając się tam w przyswajalny kwas ortokrzemowy. Wpływa na redukcję przykrego zapachu z ust. Działa również jako przeciwutleniacz i przyśpiesza oczyszczanie krwi. W niektórych przypadkach jej spożywanie poprawia kondycję paznokci i włosów oraz wygładza skórę. Można ją zakupić w formie proszku lub tabletek. Zaleca się jej przyjmowanie na czczo przed pierwszym posiłkiem. Dodatkowo podczas jej stosowania zalecane jest picie dużej ilości wody – minimum dwa litry na dzień.

Produkt ten ma duży wpływ prozdrowotny na organizm człowieka. Jest naturalnym źródłem krzemu, który jest ważny dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Ziemie okrzemkową można zakupić w sklepie stacjonarnym lub przez internet, który zajmuje się dystrybucją zdrowej żywności. Kurację warto zacząć od niewielkich dawek i z czasem je zwiększać.